Vertaisryhmä diagnosoimattomille neurokirjon naisille ja ei-binäärisille henkilöille
Vertaistukiryhmä neurokirjon (neuroepätyypillisille eli nepsyille) naisille ja ei-binäärisille henkilöille, joilla ei ole diagnoosia. Ryhmä tapaa kerran viikossa keskiviikkoisin klo 17-19 Järvenpäässä. Ryhmän tapaamiskertoja on kuusi. Ryhmä on suljettu, mikä tarkoittaa sitä, että ryhmään ei oteta uusia henkilöitä aloittamisen jälkeen. Ryhmä on maksuton. Ryhmä on täynnä.
Päivämäärät:
- KE 25.10.
- KE 1.11.
- KE 8.11.
- KE 15.11.
Tauko viikolla 47
- KE 29.11.
- KE 6.12.
Sovittu ylimääräinen tapaaminen ryhmän kanssa maaliskuulle 27.3.2024
Osoite: Seutulantie 3-5 A, 2 krs. 04410 Järvenpää (tila ei ole esteetön, lisää tilasta sivun alalaidassa).
Ryhmä on tarkoitettu aikuisille naisille ja ei-binäärisille henkilöille, jotka syystä tai toisesta eivät saa, halua tai pysty hakemaan lääketieteellistä diagnoosia neurokirjon piirteisiin kuten ADHD ja/tai autismi, mutta tunnistavat näitä piirteitä itsessään. Voit myös olla neurokirjontutkimuksissa tai odottamassa pääsyä tutkimuksiin.
Ryhmään mahtuu ohjaajan lisäksi 7 osallistujaa (ryhmä on täynnä). Ilmoittautuminen on sulkeutunut.
Mikäli olet kiinnostunut tämän tyyppisestä toiminnasta niin ilmoita kiinnostuksesi lähettämällä viesti osoitteeseen: ursula.arsiola@kokewa.fi Lähetämme sinulle tietoa tulevista vastaavista ryhmistä, kun se on ajankohtaista.
Kirjoita viestiin nimesi, mihin ryhmään osallistut (Tämä ryhmä on: vertaisryhmä diagnosoimattomille neurokirjon eli nepsy naisille ja ei-binäärisille henkilöille) ja, millä tavalla toivot, että Ursula ottaa sinuun yhteyttä: soittamalla vai teksti-/WhatsApp-/sähköpostiviesillä). Voit myös kysyä tai kertoa muuta.
Ohjaaja on ryhmästä kiinnostuneisiin yhteydessä ennen ryhmän alkua. Käymme yhdessä läpi, onko ryhmä sinulle sopiva. Yhteydenotto voi tapahtua soittamalla tai viestein. Ilmoita kumpi on sinulle sopivampi tapa viestiä.
Ryhmää ohjaa Ursula Arsiola, joka on Kokewa-hankkeen kokemuskehittäjä, jolla on neurokirjon piirteitä (AuDHD eli autismi ja ADHD) sekä kokemus ADHD-tutkimuksiin osallistumisesta. Ryhmä on ensimmäinen vertaisryhmä, jota Ursula ohjaa.
Ryhmä on lähtöisin tarpeesta käydä vertaisten kanssa läpi kokemuksiaan neurokirjon piirteisiin liittyen. Erityisesti, kun piirteille ei ole diagnostista selitystä, mutta tuntee, että itse on erilainen suhteessa muihin ja neurokirjoon tutustuminen on selkeyttänyt itselle omaa erilaisuutta. Ryhmäläiset sitoutuvat vaitiolovelvollisuuteen koskien kuulemiaan toisten ihmisten kokemuksia.
Ensimmäisellä tapaamisella tutustumme toisiimme. Jokainen saa jakaa itsestään sen, mikä tuntuu sopivalta siinä tilanteessa. Saa olla myös jakamatta itsestään. Sovimme myös ensimmäisellä kerralla, miten jatkossa etenemme tapaamisissa. Esimerkiksi valitsemmeko jokaiselle kerralle yhden teeman, jota käymme läpi keskustellen kokemuksistamme. Näin keskusteluun voi valmistautua etukäteen, jos se on itselle sopivin tapa toimia.
Ryhmä voi jatkaa tapaamisia halutessaan kahdella lisäkerralla: 13.12. ja 20.12.
Kysy lisätietoja Ursulalta: ursula.arsiola@kokewa.fi tai 050 366 4332
Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Ryhmässä noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita:
Kunnioita toisen henkilökohtaista fyysistä ja psyykkistä tilaa. Et voi tietää toisen rajoja kysymättä niistä. Kysy siis ennen kuin esimerkiksi kosket toiseen. Kuuntele ja muuta käytöstäsi, jos joku ilmaisee sinulle, että käytöksesi tekee heidän olonsa epämukavaksi.
Kunnioita kaikkia, älä tee oletuksia. Älä tee oletuksia kenenkään seksuaalisuudesta, sukupuolesta, kansallisuudesta, etnisyydestä, uskonnosta, arvoista, sosioekonomisesta taustasta, toimintakyvystä tai terveydestä. Kunnioita pronomineja ja nimiä. Ole tietoinen omista etuoikeuksistasi.
Ei kehosyrjintää. Älä kommentoi toisen kehoa. Jätä myös pois kommentit toisten ruoka-annoksista ja syömisestä.
Kunnioita toisten mielipiteitä, uskomuksia, kokemuksia ja eriäviä näkökantoja. Älä pilkkaa, ivaa, halvenna, sysää syrjään tai nolaa ketään puheillasi, käytökselläsi tai teoillasi.
Ole vastuussa omasta toiminnastasi ja käytöksestäsi. Ole tietoinen, että toiminnallasi on vaikutus toisiin ihmisiin hyvistä aikomuksistasi huolimatta.
Anna tilaa. Pyri huolehtimaan siitä, että kaikilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Älä jyrää muiden mielipiteitä ja anna puheenvuoro. Kunnioita myös toisten yksityisyyttä ja käsittele arkoja aiheita kunnioittavasti.
Puutu häirintään myös sitä todistaessasi ja kysy häirityksi tulleelta, haluaako hän apua tai tukea. Älä jää vain sivustakatsojaksi.
Lähde: https://yhdenvertaisuus.fi/turvallisemman-tilan-ohjeistus
Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Toimitilan esteettömyys
Valitettavasti Werkkola ei ole esteetön vaan kulku tiloihin tapahtuu portaita pitkin. Werkkola sijaitsee toisessa kerroksessa vanhan mattotehtaan tiloissa (talo ulkoapäin kuvissa 1-2). Werkkolan tiloista löytyy pieni keittiötila kahvin- sekä teenkeittimineen ja iso yhteinen tila, missä voi istua pöydän ääressä tai seinän vierustalla.
Tilasta löytyvät myös hanketyöntekijöiden toimistot ja ryhmätila, missä on sohva ja nojatuoleja. Tilaan tullessa löytyvät naulakot takeille ja kenkäteline kengille. Eteinen on iso ja sen yhteydestä löytyy kaksi wc:tä.
Tullessasi Werkkolaan alaovi on lukossa. Soita tai laita viesti ryhmänohjaajalle ovessa näkyvään numeroon niin hän tulee avaamaan oven.
Ursulan puhelinnumero: 050 366 4332
Werkkolan osoite: Seutulantie 3-5 A 2 krs. 04410 Järvenpää.
Järvenpään juna-asemalta on noin 500 metrin matka Werkkolaan.
Sanastoa:
"Binääri/ei-binääri (eng. binary/non-binary). Binääri tarkoittaa kaksinapaista. Sukupuoli-identiteetti voi olla binäärinen tai ei-binäärinen. Ei-binäärinen on henkilö, jonka sukupuoli-identiteetti ei sovi kaksinapaiseen nainen–mies-jakoon. Hän voi olla esimerkiksi muunsukupuolinen, sukupuoleton tai intersukupuolinen."