Uusi kokemuskehittäjä esittäytyy - Ursula

02.06.2023

Hei, olen Ursula, 32-vuotias järvenpääläistynyt savolainen. Tai kyllä mä edelleen olen henkisesti savolainen, vaikka Järvenpäästä on muodostunut mulle koti viime vuosina.

Aloitin kokemuskehittäjänä Kokewa-hankkeessa maaliskuussa 2023. Toteutan erityisesti viestintää hankkeessa. Olen koulutuksiltani lähihoitaja ja wellness-tradenomi (AMK). Lähihoitajana olen työskennellyt pääsääntöisesti psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa ja wellness-tradenomina olen työskennellyt valokuvausyrittäjänä. Erityismielenkiinnonkohteisiini ovat aina kuuluneet mielenterveys, inhimillisyys ja ihmisyys. Kaikki se, mitä olemme ja, miten yhdessä toimimme.

Omat haasteeni mielenterveyden suhteen alkoivat 12-vuotiaana suurten muutosten vuoksi perheessämme ja kotiympäristössä, jolloin koin jääväni totaalisen yksin. Teininä pääsin jo kokeilemaan terapiaa, mutta parin kerran jälkeen totesin, että selviydyn yksin, kun terapeutin kanssa ei löytynyt minkäänlaista yhteyttä ja koin, etten tullut ollenkaan kuulluksi. Sosiaalinen älykkyyteni on aina ollut etuni sen suhteen, että olen voinut muuttaa itseni millaiseen muottiin vain (nykyään kuvaisin tätä maskaamiseksi). Se on ollut myös haasteeni sen suhteen, että mielenterveyteni tilaa ei ole otettu aina tosissaan tai tunnistettu.

Elämääni kaksikymppisenä värittää suorittaminen, hyväksymisen kaipuu ja hylkäämisen pelko, riittämättömyyden kokemus kaikessa, mitä teen ja olen. Monenlaiset fyysiset oireet ohjasivat minua vuosien ajan erilaisiin tutkimuksiin, joiden tulos oli lähes aina, että olen terve. Psyykettä ei juuri huomioitu. Lopetin työt hoitajana 2017 täysin uupuneena työelämään ja sairasteluun. Päätin hakeutua itse terapiaan, koska se oli taloudellisesti mahdollista, kun pääsin opiskelemaan kuntoutustuella, joka todettiin 25-vuotiaana pitkälle edenneen ranteiden kuluman vuoksi.

Aikuisena ensimmäinen terapeuttini kysyi minulta olinko koskaan ajatellut, että olen erityisherkkä. En ollut aiemmin kuullut aiheesta. Päätin tutustua erityisherkkyyteen, jonka kautta tutustuin neurokirjoon. Olin aina kokenut olevani erilainen tai oikeastaan vääränlainen muihin nähden. Tieto neurokirjosta sanoitti monia tuntemuksia ja kokemuksiani todella samaistuttavasti. Päätin hakeutua ADHD-tutkimuksiin. Tutkimuksissa koin edelleen, etten tule ymmärretyksi tai kuulluksi. Tutkimusten tulos oli, että minulla on ADHD-piirteitä, mutta ei diagnoosiin asti, joten psykiatri asetti minulle määrittämättömän ahdistuneisuushäiriön diagnoosin. Tunnistan, että ahdistuneisuus on oireistani hallitsevin, mutta sen syy on jossain syvemmällä. Sitä olen voinut tutkia KELA-terapiassa viimeiset kaksi vuotta.

Puhun kokemuksistani erityisesti sosiaalisessa mediassa ja olen sitä kautta luonut vertaissuhteita ympäri Suomea niin mielenterveyden kuin neurokirjon suhteen.


Työskentelen Kokewa-hankkeessa tämän vuoden 60 % työajalla eli keskimäärin kolme päivää viikossa. Tavoitat minut sähköpostilla ursula.arsiola@kokewa.fi tai numerosta 050 366 4332 (jos en heti vastata niin jätä viesti. Palaan asiaan, kun olen seuraavan kerran töissä).


Valokuva: Essi Lehtimäki
Valokuva: Essi Lehtimäki