Werkon 10 keinoa – 1. keino: KOHTAAMINEN

04.03.2025

Mitä hyötyä Werkon toiminnasta on ja kenelle? Millaisia konkreettisia vaikutuksia Werkon toiminnalla on? Ja millä keinoilla Werkon toiminnan vaikutukset saadaan aikaan?

Viime kuulumistekstissäni mainitsin esitteleväni teille vuoden 2025 aikana 10 konkreettista keinoa, jotka ovat mielestäni tärkeä osa Keski-Uudenmaan vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnan tuki Werkko ry:n toimintaa. Olen kerännyt ja valinnut kyseiset 10 keinoa pohjautuen Werkon ajatuspajatyöskentelyyn, eli toimintaamme osallistuvien ja sitä toteuttavien ihmisten ajatuksiin ja kokemuksiin. 

WERKON 1.KEINO: KOHTAAMINEN 

Valitsin Werkon ensimmäiseksi esiteltäväksi keinoksi KOHTAAMISEN.

Vuoden 2024 aikana keräämämme ja saamamme palautteen perusteella yksi Werkon toiminnan tärkeimmistä ja selkeimmistä hyödyistä on se, että toiminnassamme pääsee kohtaamaan ihmisiä ja erilaisia elämänkokemuksia. 

Suurin osa Werkon toiminnasta toteutuu lähikohtaamisina, ihmisiä kohdaten: ryhminä, työpajoina, koulutuksina, luentoina, vierailuina, esittelyinä, tapaamisina, keskustelutilaisuuksina, sekä kohtaamispaikka- tai virkistystoimintana.

Werkon toiminnassa pääset kohtaamaan muun muassa:

Keskiuusimaalaisia vertais- ja kokemustoimijoita eri kokemustaustoista: Kohtaa heidät ja tule kohdatuksi esimerkiksi vertaismentorointiryhmässämme, esiintymiskokemusiltapäivissämme, CV-työpajoissamme, kokemusasiantuntijoiden koulutusilloissa, Vaikku-ryhmässämme, Jaksu-tapaamisissamme, virkistystapahtumissamme sekä avoimissa ovissamme Werkkolassa.

Keskiuusimaalaisia aikuisia eri elämäntilanteissa: Kohtaa heidät ja tule kohdatuksi esimerkiksi Werkon avoimessa, matalan kynnyksen olohuonetoiminnassa. Vuonna 2024 Järvenpään olohuonetoiminnassamme oli yhteensä 1119 kohtaamista. Kiitos jokaisesta kohtaamisesta kaikille kohdatuille ja kohtaajille, olkkarikävijöillemme sekä olkkarivapaaehtoisillemme! Vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnasta kiinnostuneita keskiuusimaalaisia kohtaat myös viikoittaisissa avoimissa ovissamme Järvenpään Werkkolassa eli Werkko ry:n toimitiloissa.

Keskiuusimaalaisia mielenterveys- ja päihdetoimijoita eri rooleissaan (muun muassa yhdistystoimijan, vertais- tai kokemustoimijan, hyvinvointialueen tai erikoissairaanhoidon työntekijän rooleissa) kohtaat Werkon koordinoimassa mipäkumppanit-verkostossa, joka on yksi Keski-Uudenmaan järjestöneuvottelukunnan teemaverkostoista.

Vapaaehtoisina toimivia vertaispalveluohjaajia sekä heitä kouluttavia sote- ja yhdistysammattilaisia kohtaat muun muassa Werkon Kettuluuta-vertaispalveluohjaajakoulutuksessa ja -toiminnassa.

Lempeä, keskusteleva ja kannustava kohtaamisen taito on mielestäni monen Werkon toiminnassa mukana olevan vertais- tai kokemustoimijan ja vapaaehtoisen vahvuus. Werkossa kohtaamme ihmisen riippumatta hänen kokemustaustastaan. 

Lämpimin terveisin,
Laura


WERKKO ry on Keski-Uudellamaalla toimiva vertais- ja kokemustoiminnan tukiyhdistys.  

Kiinnostaako Werkon toiminta tai Keski-Uudenmaan alueen vertais- ja kokemus-asiantuntija-toiminta?

Otathan matalalla kynnyksellä yhteyttä laura.savolainen@werkkory.fi kerron ja kuulen mielelläni lisää!