Tarkennuksia vertais- ja kokemustoiminnan termeihin

01.11.2024

Minulta on kysytty usein, kuka tai mikä on kokemusasiantuntija/kokemustoimija ja kuka tai mikä taas on vertaistoimija? Tai mikä ero on kokemustoimijalla tai vertaistoimijalla?

Termeistä on olemassa useita eri versioita ja tulkintoja, enkä pysty siten antamaan yhtä oikeaa vastausta. Me Keski-Uudenmaan vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnan tuki Werkko ry:ssä toivotamme kuitenkin kaikki vertaistoimijat ja kokemustoimijat/kokemusasiantuntijat termistä riippumatta lämpimästi tervetulleiksi toimintaamme. Meille riittää, että olet kiinnostunut Keski-Uudenmaan alueen vertais- ja kokemustoiminnasta. Voit olla vertaistoimija tai kokemustoimija/kokemusasiantuntija, mutta voit olla myös ammattilainen tai opiskelija, joka on työnsä tai opintojensa kautta tekemisissä vertais- ja kokemustoiminnan kanssa. Toimintaamme on tervetullut jokainen, jota Keski-Uudenmaan alueen vertais- ja kokemustoiminta kiinnostaa.

Koska termeistä kuitenkin kysellään, halusin nostaa tämän kuukauden kuulumistekstiini seuraavat suorat lainaukset THL:n verkkosivuilta vertaistukeen sekä kokemustoimijuuteen/kokemusasiantuntijuuteen liittyen:


VERTAISTUKI:

"Vertaistuki on vapaaehtoista kokemusten vaihtamista, jossa samankaltaisia asioita kokeneet jakavat toisilleen kokemuksiaan sekä saavat sosiaalista tukea, toivoa, apukeinoja ja uusia näkökulmia asioihin. Vertaistuki koetaan hyödylliseksi, koska siinä saa tietoa muiden selviytymiskeinoista samankaltaisissa tilanteissa. Se auttaa ymmärtämään omaa kokemusta ja tuo tunteen, ettei ole tilanteessa yksin." 

(Lähde: https://thl.fi/aiheet/mielenterveys/mielenterveyspalvelut/kokemusasiantuntijuus-ja-vertaistuki THL 22.10.2024)

KOKEMUSASIANTUNTIJA:

"Kokemustoimijaksi tai -asiantuntijaksi voidaan kutsua ihmistä, jolla on omakohtaista kokemusta joko sairastavana, kokeneena, toipuneena, kuntoutuvana, palveluita käyttäneenä tai läheisenä/omaisena. Kokemusasiantuntija tietää, mikä häntä on auttanut ja mitkä tekijät ovat vaikuttaneet hänen tai läheisensä toipumiseen tai elämän muutokseen sekä siihen sopeutumiseen. Kokemustoimijat ja -asiantuntijat ovat saaneet koulutusta kokemusasiantuntijana toimimiseen ja oman kokemustarinansa työstämiseen. Kokemustiedon hyödyntäminen ja vertaistoiminta limittyvät toisiinsa. Kokemustoimija tai -asiantuntija voi kuitenkin toimia myös muualla kuin vertaistoiminnassa."

(Lähde: https://thl.fi/aiheet/hyvinvoinnin-ja-terveyden-edistamisen-johtaminen/osallisuuden-edistaminen/heikoimmassa-asemassa-olevien-osallisuus/osallisuuden-edistamisen-mallit/osallisuutta-edistava-hallintomalli-tukee-osallisuustyon-johtamista/kokemusosaaminen THL, 22.10.2024)


Meiltä kysytään joskus myös siitä, tarvitseeko Werkon toimintaan mukaan päästäkseen olla koulutettu kokemustoimija tai vertaistoimija. Vastaus on: Ei tarvitse. Toki toimintamme on nimensä mukaisesti Keski-Uudenmaan vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnan ja -toimijoiden tukeen painottuvaa, mutta meille jokainen toiminnastamme kiinnostunut aikuinen on tervetullut. Kenties saamme sinutkin kiinnostumaan vertais- ja kokemustoiminnan monista positiivisista puolista, joista voit lukea lisää täältä. Tervetuloa mukaan yhteisöömme ja toimintaamme!

Tervetuloa kohtaamaan meitä ja muita toiminnastamme kiinnostuneita ihmisiä esimerkiksi Werkkolan avoimiin oviin Järvenpäähän keskiviikkoisin klo 14-16!


Toiminnanjohtajamme Laura kertoo kuukausittain kuulumisia Keski-Uudenmaan vertais- ja kokemustoiminnasta. Kiinnostaako Werkon toiminta tai Keski-Uudenmaan alueen vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminta? Otathan matalalla kynnyksellä yhteyttä laura.savolainen@werkkory.fi, kerron ja kuulen mielelläni lisää! 

Lämpimin terveisin, Laura Savolainen