Kettuluudan haastattelu: Hanna
Haastattelimme sähköpostin välityksellä syksyllä 2024 valmistunutta Kettuluuta-vertaispalveluohjaajaa: Hanna Rumpusta. Haastattelu on julkaistu ensimmäisen kerran Werkon tammikuun 2025 uutiskirjeessä ja nyt se on luettavissa myös verkkosivuiltamme!
Miksi päätit osallistua Kettuluuta-koulutukseen?
Kuulin koulutuksesta Hyvinkään omaishoitajayhdistyksen kautta.
Päätin osallistua, koska haluan löytää oikeat kanavat auttaa hoitamaan asioita; etenkin omaishoitajien ja hoidettavien näkökulmasta sekä edistää asioiden sujuvaa toimintaa yleisesti arjessa. Mahdollisesti myös luoda ja rakentaa toimivia/toimivampia ympäristöjä yhdessä, asiakas etusijalla, joka omasta mielestäni vaikuttaa suoraan myös eri instituutioiden työntekijöiden hyvinvointiin/viihtyvyyteen työssään.
Mitkä ovat olleet mieleenpainuvimmat aiheet koulutuksessa ja miksi?
Todella vaikea eritellä mitkä, koska kaikki aiheet ja luennoitsijat ovat antaneet merkittävän panoksensa esitellessään omaa alaansa, jota arvostan. Ehkä enemmän esille tai mieleen jäivät kuitenkin omakohtaiset kokemukset ja miten selvitä haasteista eteenpäin. Siis, todelliset vertaistukikertomukset.

Mitä olet oppinut koulutuksen aikana?
Olen saanut laaja-alaisen näkemyksen Keusoten sekä yhdistysten palveluvalikoimasta ja mistä voi hakea tukea ja apua erilaisissa elämäntilanteissa. Ei tarvitse jäädä yksin. Aina löytyy apua ja tukea todella vaikeissakin elämäntilanteissa.
Millaista hyötyä koet koulutuksesta olleen sinulle?
Keusoten alueen ja yhdistysten laaja-alaisempi tieto ja tuntemus mitä kukakin tekee sekä ymmärrys ottaa selvää ja kysyä rohkeasti lisää näiden teemojen ulkopuoleltakin. Koulutuksen kautta mietin myös omaa jatkokouluttautumistani juurikin ajatuksella miten voisin auttaa vielä…paremmin…enemmän…tehokkaammin tai ehkä kokonaisvaltaisemmin? Viestinnän merkitys on myös noussut enemmän ja enemmän tapetille. Miten viestimme. Miten avoin ja puhutteleva viestintä säästää ihmisiä mutta myös muita resursseja. Kiitos, sain hyvän pohjan Kettuluuta-koulutuksesta.
Millainen merkitys vertaispalveluohjaajilla on tai voi olla hyvinvointialueella?
Tämä on asia, josta voisi omasta mielestäni tehdä jopa opinnäytetyön! Lyhyesti, jos ajattelen tämän hetkistä tilannetta yhteiskunnassa ja heijastan tätä omaishoitajien tekemään työhön läheistensä kanssa, mutta myös yhteiskunnan eli meidän kaikkien puolesta, niin vaikutukset tulevat olemaan suuret sekä taloudellisesti että henkisen jaksamisen suhteen niin asiakkaiden kuin myös eri instituutioiden työntekijöiden voinnissa. Eri asia on tunnistetaanko tätä oikeasti eri instanssien puolesta. Selkeä näkemys, arvot ja kokemukset ja sitä kautta pulppuavat ratkaisut kohottavat työssä viihtymistä puolin ja toisin. Todella tärkeää on muistaa, että vertaispalveluohjaajat motivoituneen asenteen lisäksi myös itse jaksavat arjessa, ettei käy niin kuin on nähty tapahtuvan yleisesti hoitoalalla: paljon puhetta ja vähän toimenpiteitä.
Kiinnostaako sinua opiskella vapaaehtoiseksi Kettuluuta-vertaispalveluohjaajaksi? Lue lisää koulutuksesta ja ilmoita kiinnostuksestasi täältä. Haku koulutuksiin on avoinna jatkuvasti.