Werkon 10 keinoa – 3. keino: KEHITTÄMINEN
Werkko ry:n toiminnassa on mukana ihmisiä monista eri kokemustaustoista: koulutettuja kokemusasiantuntijoita ja vertaistoimijoita, mutta myös monia toipujia ja kuntoutujia, heidän läheisiään sekä ammattilaisia, joita Keski-Uudenmaan alueen vertais- ja kokemustoiminta kiinnostaa. Myös monet Werkon työntekijöistä ja hallituksen jäsenistä ovat koulutettuja kokemusasiantuntijoita tai vertaistoimijoita.
Kokemusasiantuntija voi toimia monissa eri tehtävissä. Yksi tehtävistä voi olla palveluiden kehittäjänä toimiminen ohjausryhmissä, työryhmissä, suunnittelu- ja kehittämisryhmissä (https://thl.fi/aiheet/mielenterveys/mielenterveyspalvelut/kokemusasiantuntijuus-ja-vertaistuki , 24.3.2025)
Valitsin Werkon kolmanneksi esiteltäväksi keinoksi KEHITTÄMISEN.
Olemme kehittäneet Werkon toimintaa viime ja tämän vuoden aikana kuunnellen erityisesti kohderyhmiämme – Keski-Uudenmaan alueen vertais- ja kokemustoimijoita, kuntoutujia ja toipujia sekä sotealan ammattilaisia. Werkon Ajatuspajatyöskentelyssä olemme kehittäneet strategiaamme eli Werkon toiminnan suuntaviivoja siten, että jokainen Werkon toiminnasta kiinnostunut on saanut tuoda työskentelyssä ajatuksensa kuuluviin. Strategiatyöskentelyn myötä olemme kehittäneet ja kokeilleet uutta, erityisesti toiminnassamme mukana olevien ihmisten toiveiden mukaista toimintaa kuten Werkon Esiintymiskokemusiltaa ja Werkon JAKSU-tapaamisia sekä selkeyttäneet vastauksia Werkon toiminnan peruskysymyksiin kuten siihen, mitä Werkko tekee, kenelle ja miksi.
Werkko ry tekee myös yhteiskehittämiskokeiluja sekä yhteistyötä mm. Keusoten hyvinvointialueen sekä alueen oppilaitosten kanssa. Sillä keinolla palvelujen käyttäjien ja heidän läheistensä tärkeä kokemustieto saadaan tuotua täydentämään sotealan ammattilaisten ja opiskelijoiden yhtä lailla tärkeää ammattitietoa. Samalla vahvistetaan palvelujen käyttäjien sekä heidän läheistensä osallisuutta muun muassa palvelujen kehittämisessä ja toteuttamisessa.
Yksi esimerkki yhteiskehittämiskokeiluista viime vuodelta on Werkon ja Keusoten yhteiskehittämä ja toteuttama ADHD-vertaistukiryhmä. Lue lisää ryhmästä täältä: https://www.kuwerkko.fi/l/adhd-ja-autisminkirjon-vertaisryhmat-syksylla-keusotella/ Ryhmän suunnittelivat ja toteuttivat yhdessä Keusoten ammattilainen (sairaanhoitaja) ja Werkko ry:n kokemuskehittäjä, joka toimi ryhmässä vertaisohjaajana. Ryhmä kokoontui yhteensä viisi kertaa ja sai päättyessään erinomaiset palautteet. Palaute oli pelkästään positiivista niin ryhmän yhteiskehittäjiltä ja ohjaajilta (ammattilaisnäkökulman ryhmään tarjonneelta sairaanhoitajalta ja kokemusnäkökulman tarjonneelta vertaisohjaajalta) kuin myös kaikilta vertaisryhmän osallistujilta.
Ainoa kehittämisehdotus (tai lähinnä toive) ryhmään liittyen oli se, että tapaamisten olisi toivottu jatkuneen pidempään, eli vielä ryhmän päättymisen jälkeenkin. Osa ryhmästä jatkoikin iloksemme kokoontumistaan itsenäisesti vielä varsinaisten ryhmäkertojen jälkeen. Mielestäni tämä oli kerrassaan upea osoitus vertaistuen voimasta ja hyödyistä, sekä ammattilais- ja kokemusnäkökulmien yhdistämisen mahdollisuuksista!
Toinen esimerkki Werkon toiminnasta kehittämiseen sekä erilaisten toimintamallien ja -tapojen kokeilemiseen liittyen on Kettuluuta-vertaispalveluohjaus, joka on kehitetty Fattaluuta-toimintamalliin pohjautuen. Kettuluuta ("Keski-Uudenmaan Fattaluuta") on koulutettu ja vapaaehtoinen vertaispalveluohjaaja, joka opastaa ja neuvoo ihmisiä palveluviidakossa. Kettuluuta auttaa löytämään oikeat palvelut, auttaa täyttämään erilaisia hakemuksia ja voi jopa olla mukana tapaamisella. Vapaaehtoiset Kettuluuta-vertaispalveluohjaajat ovat perehtyneet erityisesti Keusoten hyvinvointialueen palveluihin. Tutustu tarkemmin Werkon Kettuluuta-vertaispalveluohjaukseen ja -koulutuksiin täällä: https://www.kuwerkko.fi/kettuluuta/
Me Werkko ry:ssä olemme saaneet toiminnassamme mukana olevilta toiveita siitä, että tekisimme yhä enemmän erilaisia vertais- ja kokemustoimintaan liittyviä kokeiluja sekä järjestäisimme mahdollisuuksia ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden kohtaamisille. Me Werkko ry:ssä haluamme tukea rohkeita yhteiskehittämiskokeiluja sekä hyödyllisen kokemusnäkökulman tuomista muun muassa sotepalvelujen asiakaslähtöiseen kehittämiseen. Olen itsekin saanut olla mukana erilaisissa kehittämisprojekteissa tarjoamassa kokemusnäkökulmaa palvelujen kehittämiseen ja saanut nähdä, kuinka hienoja oivalluksia ja ideoita syntyy, kun samaa aihetta käsitellään kahdesta yhtä tärkeästä, mutta erilaisesta näkökulmasta: ammattilaisnäkökulmasta ja kokemusnäkökulmasta.
Otathan siis rohkeasti yhteyttä, jos sinulla on mielessäsi kehittämisidea tai -kokeilu, jossa voisit hyödyntää kokemusosaamista ja -asiantuntijuutta. Katsotaan, mitä saamme aikaan yhdessä!
Keski-Uudenmaan alueen sotealan ammattilainen, jos mielessäsi on jokin yhteiskehittämisidea, otathan matalalla kynnyksellä yhteyttä laura.savolainen@werkkory.fi, kuulen mielelläni lisää!
Lämpimin terveisin,
Laura Savolainen
Mitä hyötyä Werkon toiminnasta on ja kenelle? Millaisia konkreettisia vaikutuksia Werkon toiminnalla on? Ja millä keinoilla Werkon toiminnan vaikutukset saadaan aikaan?
Tämä vuoden ensimmäisessä kuulumistekstissäni mainitsin esitteleväni teille vuoden 2025 aikana 10 konkreettista keinoa, jotka ovat mielestäni tärkeä osa Keski-Uudenmaan vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnan tuki Werkko ry:n toimintaa. Olen kerännyt ja valinnut kyseiset 10 keinoa pohjautuen Werkon ajatuspajatyöskentelyyn eli toimintaamme osallistuvien ja sitä toteuttavien ihmisten ajatuksiin ja kokemuksiin.
